.ro sau .com? Sau poate o alta extensie de domeniu

/-15

Inainte de 1984, cand tehnicienii de la Universitatea Wisconsin au dezvoltat primul DNS, nu existau nume de domenii, adresele website-urilor fiind identificate doar prin cifre.

Incepand cu 1985 au fost disponibile domenii cu extensiile .com, .net si .org. In zilele noastre se inregistreaza zilnic zeci de mii de domenii noi si sunt disponibile mai mult de 300 de extensii de domenii, de la .ac pana la .zw.

Costul unui domeniu este redus, variind in functie de extensia aleasa, dar domeniile premium pot ajunge la sume incredibile. Recordul pana in momentul de fata il reprezinta numele de domeniu sex.com, care in anul 2010 a fost cumparat cu 13 milioane de dolari!

Cand sa alegi un domeniu .com?

Domeniile .com sunt cele mai populare, mai mult de jumarate dintre domeniile inregisreate vreodata avand extensia .com.

In general, este recomandat sa alegi un someniu .com daca serviciile tale se adreseaza vizitatorilor din mai multe zone geografice.

Cand sa alegi un nume de domeniu .ro?

Motoarele de cautare recomanda ca extensia domeniului sa fie cat mai reprezentativa pentru site. Daca site-ul tau targheteaza prin continut doar utilizatorii din Romania, atunci cea mai buna solutie este un domeniu cu extensia .ro.

Un alt avantaj pe care il prezinta domeniile .ro, cel putin pentru moment, este ca achizitia acestora se face pe viata si nu anual precum a celorlalte extensii de domenii disponibile.

Ce poti face daca domeniul pe care il doresti este deja rezervat?

Poti incerca sa adaugi o liniuta, desi nu este recomandat din cauza confuziei care se poate crea si a faptului ca daca ii spui cuiva numele domeniului, este posibil ca pana cand ajunge in fata calculatorului sa uite de liniuta si sa intre pe un alt site.

Mai poti incerca sa folosesti un nume de domeniu format din cuvinte cheie si nu din numele companei. Unii specialisti SEO recomanda sa nu faci acest lucru, dar atata timp cat numele domeniului nu devine cumsaaiunabdomenplatfaraefort.ro, esti in siguranta.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Trebuie sa cumperi toate extensiile pentru numele tau de domeniu?

Te gandesti ca vei castiga mai mult trafic daca vei cumpara cat mai multe extensii pentru domeniul tau? Acesta nu este un criteriu. Faptul ca redirectionezi mai multe extensii de domeniu catre un singur site nu va avea un impact asupta traficului.

Daca insa te gandesti sa-ti protejezi brandul, nu este o idee rea sa rezervi mai multe extensii de domeniu, pentru a evita confuziile pe viitor, in momentul in care acelasi nume de domeniu, dar cu o alta extensie va deveni suficient de cunoscut.

Cand alegi o alta extensie decat .com sau .ro?

Cand sa folosesti .net?

Domeniile .net sunt a doua optiune ca popularitate la nivel global, dupa .com. Daca numele domeniului pe care ti-l doresti nu este disponibil pe .ro sau .com, te poti gandi la un domeniu .net, desi uneori acest lucru nu este recomandar, din cauza confuziilor pe care le poate genera.

Extensia .net este o optiune portivita atunci cand activitatea firmei are legatura cu domeniile internet sau network.

Mai poti incerca un domeniu .net daca numele de domeniu pe care ti-l doresti se termina deja in "net". Cum ar fi cumpara-clari.net - exemplele date nu trebuie luate in serios :)

Cand sa folosesti .org?

Opteaza pentru .org daca reprezinti o organizatie non-profit. Chiar daca numele de domeniu pe care il doresti este disponibil si pe .ro sau .com, poti opta pentru .org, atunci cand vrei sa fii din start identificat ca un ONG. Desi domnetiile .org sunt disponibile tuturor, in general vizitatorii identifica acesta extensie cu "non-profit" si nu este recomandat sa le inseli asteptarile, pentru ca nu vrei prezenta incredere.

Cand sa folosesti .info?

Foloseste un domeniu .info doar atunci cand continutul din site are un scop pur informational si nu unul de promovare de produse sau servicii.

De exemplu, foloseste chifteluta-picanta.info daca vrei sa creezi un site unde oamenii sa citeasca retete de chiftelute, istoria chiftelutelor si statistici demografice legate de consumul de chiftelute picante, insa opteaza pentru chifteluta-picanta.ro sau chifteluta-picanta.com, saca acesta este numele serviciului tau de livrare la domiciliu de chiltelute picate sau numele unui restaurant.

Cand sa folosesti .biz?

Daca esti proprietarul unei afaceri, atunci poti folosi un domeniu .biz. Atentie insa, domeniile .biz sunt de multe ori asociate cu site-uri cu continut slab sau chiar de tip spam.

Un lucru foarte important de facut este ca atunci cand alegi un nume de domeniu sa verifici daca numele nu este unul din cele deja penalizate de Google, din cauza fostului proprietar. Acest lucru nu se aplica insa pentru domeniile .ro, acestea fiind cumparate pe viata. Atunci cand cumperi domeniul de la o alta persoana, cere-i acesteia datele din Analytics pentru a te asigura ca in ultimele 6 luni domeniul nu a suferit vreo cadere brusca de trafic, acesta fiind un semn de exclamare demn de luat in calcul.

Daca atunci cand alegi un domeniu extensia poate parea e o importanta foarte mare, in realitate, ceea ce va face un domeniu sa creasca si sa devina cunoscut nu este nici numele de domeniu, nici extensia, ci continutul si functionalitatea site-ului. E bine sa stii totusi carui profil de vizitator te poti adresa in functie de extensia aleasa si cum va reactiona audienta la numele tau de domeniu in functie de extensia care ii este atasata.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Dana Viziteu

Author: Dana Viziteu (Specialist Dezvoltare Proiecte Web)

Dana este sigura pe sine, ambitioasa, optimista si foarte motivata sa-si atinga obiectivele personale si profesionale. Este pasionata de tehnologie si cu fiecare ocazie incearca sa realizeze lucruri si proiecte care aduc noutate si bucurie tuturor.

Email porticoglobal@gmail.com

Telefon (+40) 720-428.990

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...