Optimizarea ratei de conversie

/-15

Optimizarea ratei de conversie (prescutat CRO - Conversion Rate Optimization) este procesul de creare a unei experiente pentru vizitatorii unui website care ii va determina pe acestia sa iti devina clienti. Conversia se poate produce oriunde in site - in pagina principala, in paginile de produs, in blog sau in paginile de oferta si exista intotdeauna lucruri pe care le poti face pentru a creste rata de conversie.

De obicei, atunci cand vorbim despre CRO, vorbim despre optimizarea paginilor de oferta, pentru ca acesta este continutul care ofera cele mai multe posibilitati de optimizare, dar CRO poate fi aplicat si pe social media si este de multe ori legat de SEO.

Exista foarte multe feluri in care rata de conversie poate fi influentata, insa atunci cand vrei ca rezultatul sa fie imediat te poti axa pe una din urmatoarele arii principale.

1. Segmentarea

Nu toti vizitatorii tai se vor comporta la fel. Unii au ajuns pe site-ul tau pentru ca "pierdeau vremea pe net" si au gasit un articol interesant. Acestia nu vor cumpara niciodata de la tine. Altii au ajuns pentru ca sunt interesati de industria in care activezi - este posibil ca acestia sa cumpere ceva in viitorul apropiat. In final mai sunt si cei care te-au cautat in mod special, pentru ca au nevoie de produsele sau serviciile tale chiar acum.

Odata ce exista atatea tipuri de vizitatori, recomandat ar fi sa ne axam pe un singur grup (segment) si sa incercam sa crestem rata de conversie pentru acel segment, nu pentru intregul site dintr-o data. Atunci cand te concentrezi pe oamenii care pot insemna ceva pentru afacerea ta, rezultatele nu intrzie sa apara, iar rata de conversie va fi net superioara situatiei in care iti privesti vizitatorii ca pe un grup omogen.

Ideal ar fi sa se lucreze separat pentru cresterea ratei de converie a fiecarui grup in parte.

Sa luam un exemplu. Sa zicem ca ai un site de site de adoptii de animale de companie. Cel mai probabil, cititorii tai se vor imparti in 2 categorii: cei care vor doar sa afle informatii despre ce inseamna sa ai un anumit animal de companie sau cum se ingrijeste o anumita specie si cei care vor intr-adevar sa adopte un animal de companie. Recomandat ar fi ca in site sa existe butoane se actiune si continut separat pentru fiecare categoie in parte - simpli vizitatori si oameni interesati, pentru ca fiecare segment va reactiona la argumente diferite. Astfel se poate creste rata de conversie separat pentru cele 2 grupuri, evitandu-se in acelasi timp confuzia cititorilor, cand vine vorba de continut.

Bineinteles ca o astfel de optimizare presupune de multe ori schimbari la nivel de design si structura a site-ului si este bine ca atunci cand vrei sa lucrezi la optimizarea ratei de conversie sa lucrezi cu cineva care te poate ajuta atat pe parte de programare, cat si pe parte de uzabilitate si targhetare. Noi iti recomandam cu caldura serviciile noastre de redesign :)

2. Continutul

Continutul este probabil partea din site cu care esti cel mai familiarizat si in acelasi timp asupra careia ai cea mai mare influenta. Fiecare public reactioneaza diferit la diferite tipuri de continut, prin urmare cea mai buna metoda de a vedea la ce reactioneaza cel mai bine publicul tau este testarea A/B despre care vom vorbi in detaliu in articolele urmatoare.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

3. Design-ul

Poti de asemenea sa incerci sa schimbi elemente de design ale site-ului pentru a vedea cum reactioneaza vizitatorii tai la aceste schimbari. Optimizarea ratei de conversie prin intermendiul design-ului se poate referi la schimbarea gamei de culori, pentru a crea contrat si a accentua anumite zone din pagina, care pot genera conversie, alinierea paginii sau chiar layout-ul general al paginii.

Pentru a putea urmarii rezultatele este insa important ca schimbarile sa nu fie foarte bruste. De exemplu, poti incepe doar prin a schimba culoarea butoanelor de comada, pentru a vedea cum reactioneaza vizitatorii, apoi poti trece mai departe la alte schimbari.

Acestea sunt doar cateva dintre elementele care iti pot influenta rata de cnversie, dar ele pot reprezenta o baza solida daca vrei sa incepi sa experinentezi CRO. Intotdeauna iti recomandam sa apelezi la o persoana specializata pe acest domeniu, pentru a putea controla rezultatele si pentru a nu induce in eroare vizitatorii prin schimbari haotice de design sau continut.

Daca ti-a placut acest articol, il poti recomanda si prietenilor tai, folosind unul dintre butoanele de mai jos :)

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...