Design-ul unei interfete de website - Partea 3/3

/-15

Ultima parte a acestui articol este la fel de importanta ca si celelalte 2 parti pe care le-am publicat anterior si nu trebuie tratata ca fiind de sine statatoare. In aceasta a 3a parte de articol vom invata despre texturile si culorile folosite in design-ul unui website, despre link-urile usor identificabile si nu numai.

Partea a III-a a articolului "Design-ul unei interfete de website", adica ultima parte din acest lung articol :), se refera la cum in general noi folosim grafica si textul in crearea unui design de website (texturi, culori, stilul textului etc.), pentru a crea claritate si ierarhie in website.

Asigura-te ca website-ul comunica in mod constant ceea ce se intampla

Dupa ce-l convingem pe vizitator sa ramana "investit" in website si il determinam sa interactioneze cu acesta in exact felul pe care il dorim, este important din punct de vedere al design-ului sa ii comunicam calea catre pagina pe care se afla si de asemenea sa il informam in timp real de orice schimbare provocata de actiunile acestuia in website. Recomandate pentru a face acest lucru sunt diferitele elementele de interfata pe care le implementam la nivel de website sau la nivel de pagina si atunci cand este necesar, sa il sfatuim pe vizitator cu privire la ce trebuie sa faca mai departe. Punand la dispozitia vizitatorului aceste "indicatoare" reducem drastic sansele ca acesta sa devina confuz sau frustrat.

Folosim in mod strategic texturi si culori

Folosirea de catre webdesigner a texturilor si culorilor in website este un mod foarte bun de a directiona atentia vizitatorului spre ceea ce ne intereseaza sa obtinem de la el. Texturile, lumina, contrastul si culoarea sunt doar cateva din "trucurile" pe care le avem la dispozitie atunci cand cream un layout de pagina de website sau cand concepem interfata ca ansamblu. Este bine cunoscut ca anumite culori sunt in mod normal asociate cu anumite actiuni, precum verdele care este asociat cu intrarea si rosul care este asociat cu iesirea sau cu (situatia de) urgenta. Folosind culori si texturi pentru a declansa din partea vizitatorului exact actiunile pe care ni le dorim ca acesta sa le intreprinda in respectiva pagina sau sectiune de website.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Alegem foarte atent optiunile "default"

Dupa cum am mentionat anterior in acest articol (citeste si partile 1 si 2 din care este alcatuit articolul), este foarte important sa anticipam scopul pentru care se afla vizitatorul in website. Imediat ce webdesigner-ul intelege acest lucru (cu ajutorul datelor si informatiilor ce privesc profilul general al vizitatorului), este foarte usor pentru acesta sa conceapa optiuni "default" menite sa ii usureze vizitatorului parcursul si interactiunea cu continutul website-ului.

Sunt foarte importante link-urile care sunt usor de identificat

Chiar daca acest lucru nu ar trebui niciodata sa fie problematic, este chiar surprinzator ca intr-un numar foarte mare de website-uri nu se face o distinctie clara intre text si hiperlink-urile si zona dedicata in principal textului. In cele mai multe cazuri este recomandat sa fie indicata diferenta dintre text si hiperlink prin culoare si subliniere a textului care contine un hiperlink. In unele instante acest lucru se poate rezolva doar punand hiperlink-ul in contract cu textul. Daca nu se creaza o diferenta clara dintre textul simplu si textul care contine hiperlink, de cele mai multe ori rezultatul este unul nesatisfacator pentru vizitator, ajungand sa-l determine pe acesta sa-si piarda interesul in a-si continua vizita pe website sau pur si simplu neajutandu-l sa observe un text cu hiperlink pe el.

Crearea unei claritati in website si a unei ierarhii

Un webdesigner este necesar sa fie constient de felul in care foloseste fontul (sau fonturile, daca este cazul de mai multe) in website. Cel mai important aspect al folosirii fonturilor este crearea uniformitatii in tot website-ul, prin alegerea explicita a unor dimensiuni pentru titluri, headings si pentru tot continutul in general. Este cunoscut faptul ca diferite dimensiuni de font, stiluri si aranjamente ale textului pot fi folosite pentru a-l ajuta pe vizitator, pentru a evidentia in mod clar o ierarhie, pentru a imbunatati lizibilitatea anumitor bucati de text care se doresc a fi neaparat citite de vizitator si nu in ultimul rand, pentru a crea uniformitate in tot website-ul.

Toate elementele de design si functionalitate mentionate in cele 3 parti ale acestui articol sunt critice pentru nivelul de uzabilitate al intregului website si au un rol extrem de important in ceea ce priveste perceptia vizitatorului asupra ta ca webdesigner sau proprietar de afacere cu website dedicat.

Trebuie notat faptul ca pentru intregul proces de design al unui website fiecare detaliu conteaza. Orice modificare a unui website, oricat de minora pare la prima vedere, poate schimba complet reactia pe care vizitatorii o pot avea la adresa website-ului in cauza. Schimbarile in bine ii determina pe vizitatorii unui website sa-si pastreze interesul si sa nu se simta pierduti si frustrati.

Nota finala: Incearca sa mentii intotdeauna la un nivel simplificat interfata unui website. Aglomerarile de meniu si pagina nu isi au rostul. Este de asemenea important sa urmaresti conventiile si standardele specifice activitatii. Cu o buna interfata de website vei reusi cu siguranta sa mentii scazuta rata de respingere, sa mentii crescut traficul in website si cel mai important, sa ai cele mai mari rate de conversie.

Odata cu experienta incep sa apara si rezultatele de mare efect, rezultate de care se vor bucura atat vizitatorii, cat si proprietarii de website-uri. Spor la treaba, noua si voua. :)

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...