Design-ul unei interfete de website - Partea 2/3

/-15

In aceasta a II-a parte urmeaza sa cunoasteti mult mai bine criteriile ce alcatuiesc un design bun de interfata de website, de data aceasta intr-o maniera mult mai departajata si mai usor de inteles pentru dumenavoastra.

In prima parte a acestui articol am introdus cateva elemente extrem de importante, atat pentru cei care se specialieaza in webdesign, cat si pentru cei care au nevoie de un website. Urmeaza sa abordam design-ul de interfata de website dintr-un unghi mult mai facil si usor de inteles.

Simplificarea interfetei unui website

Studiile au aratat ca cele mai bune interfete de website sunt aproape "invisibile" pentru vizitator. O interfata bine realizata nu trebuie sa includa elemente care aglomereaza website-ul sau chiar mai rau, care il incurca pe vizitator, determinandu-l pe acesta sa devina confuz. De asemenea, o interfata bine realizata va evita pe cat de mult posibil sa foloseasca un limbaj care nu este pe intelesul vizitatorului si deci care il poate indeparta pe acesta sa duca la bun sfarsit actiuni deja incepute in webiste, nemaireusindu-se astfel conversia de care am amintit in prima parte a articolului. Un limbaj clar si concis trebuie folosit atat in continutul paginii (texte descriptive, mesaje, formulare etc.) cat si in titlurile butoanelor si meniurilor.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

O pagina de website trebuie sa aiba un scop bine definit

Din nou, webdesigner-ul trebuie sa aiba in vedere relatia de spatiu dintre elementele puse in pagina, mai ales ca acestea sunt in mod inevitabil de mai multe feluri. Elementele dintr-o pagina bine structurata trebuie sa fie aranjate in functie de importanta si gradul lor de urgenta (prin urgenta vreau sa zic actiuni derulate de vizitator). Atentia sporita la detalii atunci cand vorbim despre aranjarea elementelor in pagina s-a dovedit prin teste a fi de mare ajutor atunci cand unui vizitator trebuie sa ii fie atrasa atentia si de asemenea sa ii fie starnit interesul sa parcurga anumite bucati de informatie sau sa intreprinda anumite actiuni in pagina respectiva.

Rezultatul obtinut consta in a le permite vizitatorilor sa parcurga cu usurinta pagina respectiva si in final, sa obtina informatiile de care are nevoie.

Folosirea elementelor de interfata comune = consistenta

Prin implementarea in interfata unui website a elementelor comune, vizitatorii au tendinta de a se acomoda foarte repede cu website-ul si este mult mai probabil ca acestia sa duca la bun sfarsit actiunile pe care dumneavoastra le doriti, fara a fi nevoiti sa ceara ajutor de vreun fel si mai bine, reusesc sa-si pastreze interesul fata de cele prezentate si oferite prin intermediul website-ului.

Pentru a facilita eficienta, webdesigner-ul trebuie sa creeze anumite sabloane in website, sabloane pe care vizitatorul este bine sa le retina imediat. Pentru a realiza acest lucru, webdesigner-ul va modela aceste sabloane tinand cont de ansamblul alcatuit din elemente de design, schema si limbaj folosit. Acest lucru este important deoarece imediat ce vizitatorul invata sa foloseasca anumite pagini si sectiuni din website, acesta va "transfera" aceste cunostinte si pentru restul paginilor din website.

Mai sunt si alte criterii si considerente la fel de importante pentru design-ul unei interfete de website, dar pe ultimele ramase le voi explica in partea a 3a a acestui articol.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...