Design-ul unei interfete de website - Partea 1/3

/-15

In general, un design bun de interfata de website se concentreaza pe a anticipa nevoile vizitatorilor si pe a se asigura ca respectiva interfata de website include elemente care sunt foarte usor de inteles, de urmarit si care faciliteaza cat se poate de mult actiunile care servesc scopului si in principal vizitatorului.

In momentul alegerii elementelor de interfata, este important de recunoscut faptul ca vizitatorii au devenit destul de familiarizati cu anumite elementele de interfata care functioneaza intr-un fel deja cunoscut lor, precum faptul ca datele de contact sunt intotdeauna cautate in partea dreapta-sus a ecranului sau in footer-ul website-ului. Din acest motiv, este bine cunoscut faptul ca un webdesigner trebuie sa fie previzibil si consecvent atunci cand creaza un nou layout si alege sa includa intr-un anumit fel elemente in website. In momentul in care webdesigner-ul se asigura ca toate elementele au fost incluse si aranjate in pagina exact asa cum scopul proiectului dicteaza, cresc sansele ca vizitatorii sa ramana cu o impresie foarte buna, permitandu-le in acelasi timp acestora sa fie eficienti si sa duca la bun sfarsit actiunile care genereaza conversie (URL catre Beneficiile optimizarii ratei de conversie).

Elementele de interfata pe care le luam in considerare atunci cand facem un design nou de interfata de website includ, printre altele, sectiuni, componente informationale, componente navigationale si actiuni ce privesc butoanele si formularele de introducere a datelor puse la dispozitia vizitatorului. Containerele includ itemi precum module de afisare interactiva a continutului. Componentele informationale includ casute de mesaj, casute de informare (tooltip-uri), bare de progres, ferestre explicative care apar deasupra continutului (overlay-uri) si notificari. Componentele navigationale includ iconite, casute de cautare, tag-uri, calea catre pagina pe care este vizitatorul in momentul prezentei lui in website, elemente de paginatie si cursoare precum butoanele din website, casutele de text, campurile de data, bifele, comutatoarele si listele de meniuri cu functionalitate de dropdown.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

De la bun inceput notam faptul ca un design de interfata se concentreaza in principal pe ceea ce vizitatorul cauta sa obtina de la dumneavoastra. Pentru a putea, de exemplu, sa obtinem si noi de la vizitator ceea ce ne dorim, trebuie sa ne cunoastem foarte bine publicul tinta si deci sa avem deja sau sa facem tot posibilul sa obtinem destule date si informatii ce privesc profilul general al acestuia, de cele mai multe ori avand nevoie de ele inainte de a incepe dezvoltarea website-ului.

De la webdesigner ne asteptam ca acesta, inainte de crea un nou layout de website, sa aiba la indemana toate datele si informatiile necesare obtinerii unei rate de conversie crescute. Pentru a realiza conversia, webdesigner-ul trebuie de la bun inceput sa cunoasca profilul general al vizitatorului si sa aprecieze cat se poate de mult nivelul de calificare si utilizare al acestuia. De asemenea importante sunt si preferintele vizitatorului, preferinte de care care acesta tine cont in mod deosebit si care sunt sunt principale pentru ca webdesigner-ul sa dezvolte layout-ul potrivit.

Acestea sunt doar cateva notiuni importante pe parte de webdesign. O departajare mult mai clara si detaliata o gasiti in partile 2/3 si 3/3 ale acestui articol.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...