Cum trebuie gandita navigarea dintr-un website

/-15

La nivel de design, structura de navigare a unui website poate influenta pozitiv sau negativ, atat experienta pe care o au vizitatorii, cat si sansele de a ii transorma pe acestia in potentiali clienti.

Varianta de design pe care o alegi poate de asemenea determina plasarea website-ului in motoarele de cautare, mai sus sau mai jos in paginile rezultate in urma cautarilor. Cand vorbim de navigare, simplitatea este elementul cheie de care trebuie sa tinem cont.

Unul din lucrurile pe care nu doresti sa il faci este acela de a folosi meniuri complexe, evitand astfel sa ii coplesesti pe vizitatori si sa ii determini sa renunte la vizita in website. O structura de navigare simplificata te obliga la o aranjare cat mai precisa a informatiei si in general a continutului din website.

Website-ul trebuie sa ii ofere in cel mai scurt timp posibil vizitatorului informatia pe care acesta o cauta. In decurs de doar cateva click-uri vizitatorul trebuie sa ajunga la informatia dorita, nu mai tarziu.

Foloseste descrieri cat mai bune

Pentru a le usura viziatorilor munca de a gasi informatia de care acestia au neboie, la nivel de design, structura de navigare a unui website trebuie sa tina foarte mult cont de fraze cheie. Una din cele mai des intalnite greseli pe care le fac detinatorii de website-uri este aceea de a folosi cuvintele Produse si Servicii pentru a-si descrie activitatea. Cand utilizatorii de Internet cauta ceva, acestia niciodata nu folosesc in cautarile lor doar cuvinte precum Produse si Servicii. Daca, in schimb, folosesti fraze cheie pentru a-ti descrie oferta, ai sanse mult mai mari ca vizitatorii sa-ti gaseasca website-ul si deci, sa obtina informatia de la tine si nu de la altcineva.

Frazele cheie sunt importante deoarece le permit motoarelor de cautare sa directioneze vizitatori catre website-ul tau. La accesarea website-ului, aceste fraze trebuie sa-i dea instantaneu de inteles vizitatorului ca ca a ajuns unde trebuie si ca de la tine poate obtine exact produsele, serviciile sau informatiile de care acesta are nevoie. Pentru a-ti intelege imediat oferta, poti enumera la vedere cateva dintre produsele sau serviciile pe care le oferi. Atunci cand procedezi in felul acesta, vizitatorii nu vor fi obligati sa parcurga toate optiunile pe care le pui la dispozitia lor prin intermediul structurii de navigare a website-ului, acestia intelegand imediat ce au de facut, odata ajunsi la tine in website.

Foloseste-te de structura de navigare a website-ului tau pentru a-ti informa vizitatorii si de asemenea, pentru a le oferi motoarelor de cautare informatii pretioase ce privesc in principal genul de activitate pe care o desfasori.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Limiteaza numarul de elemente in structura de navigare a website-ului

Acesta este un alt considerent cheie care trebuie avut in vedere in timp ce se concepe structura de navigare a website-ului, in faza de design. Pe bara de meniu ar trebui sa ai intre 4 si 7 elemente (butoane) incluse. Prioritizeaza si asigura-te ca le incluzi doar pe cele mai importante. Unele website-uri actuale au deja prea multe elemente incluse in pagina principala, ingreunandu-le astfel vizitatorilor navigarea. In motoarele de cautare ai sanse mult mai multe sa fii deasupra concurentei daca in structura de navigare a website-ului ai link-uri mai putine.

Este bine de avut in vedere ca motoarele de cautare ofera o importanta mai mare paginii principale atunci cand acestea iti indexeaza website-ul. Un vizitator este mult mai probabil sa ajunga sa viziteze si celelalte pagini din website daca acesta are mai putine link-uri din care sa aleaga. Cand structura de navigare a website-ului tau are foarte multe link-uri, vizitatorul este obligat sa prioritizeze si deci, il impiedica sa acceseze informatii care pentru acesta ar putea fi importante.

Cu cat mai putine link-uri, cu atat mai probabil ca vizitatorii sa acceseze paginile catre care duc link-urile cu adevarat importante.

Nivelurile din interiorul meniurilor cu functionalitate de dropdown

Daca in faza de design alegi sa folosesti meniuri cu functionalitate de dropdown, este aproape obligatoriu ca acestea sa aiba un singur nivel de desfasurare. Nu trebuie sa incluzi in bara principala de navigare link-uri catre toate paginile din website-ul tau. Acest lucru este valabil in principal pentru website-urile mari care au in structura lor un numar mare de pagini. Foloseste submeniuri pentru paginile de nivel 2 din website unde sa incluzi link-uri catre alte pagini, daca doresti sa pastrezi structura de navigare cat mai simpla. Foloseste indicii vizuale pentru a da de inteles ca butonul respectiv are functionalitate de dropdown. Acesta este un mod foarte bun prin care poti sa le dai de inteles vizitatorilor ca din interiorul acelui buton cu functionalitate de dropdown pot fi accesate si alte pagini din website.

Plasarea meniului de navigare in website

Majoritatea website-urilor au meniul de navigare plasat in partea de sus. Plasarea meniului se poate face orizonal sau vertical in jos cu aliniere la partea stanga a website-ului. Este recomandat ca si tu sa procedezi la fel, deoarece vizitatorii sunt deja obisnuiti cu acest sistem de plasare si se asteapta ca in momentul accesarii website-ului sa regaseasca meniul plasat la fel. Ideea noastra este ca design-ul website-ului sa fie unul familiar, prietenos si usor de navigat. Meniul trebuie intotdeauna sa fie vizibil in fiecare pagina din website si cel mai important este ca acesta sa fie plasat in exact acelasi loc, pentru a-i ajuta pe vizitatori sa gaseasca imediat paginile si informatiile de care au nevoie.

Daca unui website ii lipseste meniul de navigare, vizitatorul este obligat sa se intoarca la paginile din website deja vizitate, fortandu-l astfel sa foloseasca butonul "Back" al browser-ului. Majoritatea viziatorilor vor renunta dupa ceva timp si vor deveni brusc dezinteresati de website-ul tau, riscand astfel sa nu il mai viziteze din nou vreodata.

Header-ul trebuie sa fie unul cat se poate de discret

In timp ce se lucreaza la design-ul intregului website si implicit la navigarea acestuia, trebuie intotdeauna avuta in vedere inaltimea header-ului, pentru ca acesta sa nu ajunga sa fie prea inalt si deci, sa devina ostentativ. Cand un vizitator se afla pe website, atentia lui trebuie intotdeauna concentrata pe continutul paginii si nu pe header. Vizitatorul trebuie intotdeauna sa stie unde gaseste in pagina meniul de navigare, dat fiind design-ul si atentia acordata plasarii elementelor in website.

Ai grija ca banda de navigare sa fie intotdeauna blocata

Una din metodele prin care poti face meniul de navigare vizibil este ca acesta sa ramana tot timpul blocat, indiferent de unde se afla vizitatorul in pagina. Acest tip de header este ideal deoarece nu ocupa prea mult din spatiul ecranului si al paginii de website. Cu ajutorul benzii de navigare blocata vizitatorul poate imediat sa acceseze urmatoarea pagina din website de care este interesat.

Intr-un header blocat se pot de asemenea integra si butoanele de actiune care practic ii ofera website-ului cele mai mari sanse de crestere a ratei de conversie.

Consolidarea elementelor din meniul de navigare

In faza de design a website-ului, exista anumite elemente pe care le poti consolida, precum campul de cautare in website si butonul de autentificare utilizator (sau login utilizator, dupa caz). Poti initial sa le ascunzi si sa le expui doar atunci cand vizitatorul trece cu mouse-ul peste ele (se numeste hover) sau cand face click cu mouse-ul.

O structura de meniu cat se poate de clara

Oamenii citesc informatia dintr-un website de la stanga la dreapta. Din acest motiv, structura de navigare in website trebuie gandita in faza de design pe exact acelasi tipar. Primul link (sau buton, de obicei) - de la stanga la dreapta - trebuie sa il duca pe vizitator catre pagina principala a website-ului (il spunem butonul "Acasa"). Incepand din dreapta butonului "Acasa" trebuie plasate spre partea dreapta link-urile (sau butoanele) in ordinea importantei lor in website. Link-ul care duce spre pagina de Contact si chiar informatiile de Contact rapid trebuie intotdeauna plasate ultimele in partea dreapta a website-ului.

Este important de retinut ca oamenii au tendinta sa prioritizeze informatiile plasate primele (de la stanga la dreapta). Acest tip de structura de navigare face posibila parcurgerea paginilor care contin in ordinea importantei informatiile care pot crea cea mai buna rata de conversie.

De exemplu, in majoritatea website-urilor vei gasi o structura de navigare care, de la stanga la dreapta, contine link-urile (sau butoanele): Acasa, Despre noi, Produse/Servicii, si Contact - in exact aceasta ordine.

Design-ul unei structuri de navigare pentru un website este obligatoriu sa se axeze pe simplitate si pe elementele care le usureaza vizitatorilor accesul la paginile importante din website, pagini din care isi pot extrage informatiile de care au nevoie. Foarte importanta este si testarea design-ului, daca doresti sa iti dai seama cat de functional este.

Ca nota finala, structura de navigare a unui website poate produce rezultate exceptionale pentru o afacere, in primul rand prin cresterea pozitiei website-ului in motoarele de cautare (Google, Yahoo, Bing etc.).

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...