Cum alegi numele de domeniu?

/-15

Exista numeroase considerente de luat in calcul atunci cand alegi un nume de domeniu, cum ar fi lunginea sa, usurinta de a-l retine, pronunta sau tasta la calculator. Mai departe gasesti detaliate principalele criterii in functie de care vei putea lua o decizie.

Evita confuziile

Fie ca alegi ca nume de domeniu numele companiei sau o expresie bazata pe cuvinte cheie, in momentul in care alegi un nume de domeniu, ai grija acesta sa nu fie usor de confundat cu un site deja popular, detinut de altcineva.

- Nu alege niciodata nume de domenii care reprezinta forma de plural a unui nume de domeniu deja inregistrat
- Evita sa separi cu liniute numele de domenii deja inregistrate
- Evita sa folosesti cuvinte care desi se scriu diferit, se pronunta la fel cu un alt domeniu deja existent
- Evita intrgistrarea unui domeniu .com sau cu alta extensie, daca exista deja acelasi domeniu inregistrat pe .ro

Alege un nume de domeniu usor de retinut

Pentru a fi usor de retinut, numele nu trebuie sa fie doar scurt si sa aiba un sens, dar trebuie sa eviti totodata scrierea diferita de felul in care oamenii sunt obisnuiti sa scrie un cuvant. Desi poate parea un exemplu exagerat, am vazut nume de domenii .ro care folosesc "y" si "k" in cuvinte uzuale in loc de "i" si "c". La fel de usor de uitat inainte de a ajunge in fata unui calculator este si pozitionarea liniutelor dintre cuvintele unui nume de domeniu sau cifrele care inlocuiesc grupuri de litere in numele domeniului.

Usor de tastat

Daca un nume de domeniu are nevoie de un grad ridicat de atentie pentru a fi scris, atunci cu siguranta nu este alegerea portivita. Acest lucru se poate datora lungimii, cuvintelor greu de memorat sau care repeta un grup de litere de mai multe ori.

Cat mai scurt

Numele de domeniu scurte sunt usor de memorat, usor de pronuntat si usor de tastat si pe mobil, si la calculator. Ele se incadreaza mai bine si in cartile de vizita, pe retelele sociale si in brosuri.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Creaza asteptari si indeplineste-le

Cand cineva aude un nume de domeniu pentru prima data, ar trebui sa-si dea seama instantaneu ce fel de continut ar putea gasi pe acel site.

Cauta-l pe Google

Cauta numele de domeniu pe Google pentru a te asugura ca nu este deja marca inregistrata sau nu este folosit deja de altcineva. Te-ar putea costa timp, bani si inclusiv pierderea domeniului, daca numele este marca inregistrata.

Domenii penalizate

In plus, asa cum am mentionat si in articolul ..., atunci cand alegi un nume de domeniu, ai grija ca acel nume sa nu fie deja pe o lista de domenii penalizate de catre Google din cauza fostului proprietar.

Intreaba un copil

O alta verificare pe care n-ar strica sa o faci, este sa intrebi un copil de 5 ani ce parere are despre numele la care te-ai gandit. Daca raspunsul lui este un chicotit rusinat, atunci ar trebui sa-i multumesti pentru ca tocma te-a salvat de la a-ti publica site-ul sub un nume precum speedofart.com.

Acestea sunt doar cateva dintre criteriile de luat in calcul cand alegi un nume de domeniu. Mai ai si alte idei? Le asteptam pe pagina noastra de Facebook :)

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...