Consistenta unui site in contextul uzabilitatii

/-15

Este estential pentru o companie ca site-ul pe care il detine sa aiba un design, o structura de pagini si o schema de navigare consistente, astfel incat utilizatorii care viziteaza pentru prima oara site-ul sa poata parcurge cu usurinta informatia si instrumentele online puse la dispozitia lor.

De ce trebuie sa fie asa?

In faza de proiectare, companiile ar trebui sa aiba libertate totala in alegerea liniei de design a site-ului. Acest aspect ar trebui sa reflecte propria cultura si creativitate.

Totusi, estetica unui site duce uneori la pierderea consistentei. Cand o companie alege un design cu aspect modern si unic, aceasta trebuie sa se asigure ca mesajul pe care il transmite este unul clar. Uneori, schimbarea de imagine pe care o companie o alege ca noua directie poate duce la interpretarea eronata a mesajului pe care incearca sa-l transmita. Lipsa claritatii in mesajul transmis prin intermediul unui site nu le permite utilizatorilor sa aiba o experienta general pozitiva si drept urmare, acestia nu vor fi multumiti de rezultat sau schimbari, dupa caz.

Uzabilitatea am putea spune ca este o modalitate de a acorda suport unui anumit fel de a utiliza "produsul", fel care are sens pentru utilizator.

Un site trebuie sa reflecte individualitatea unei companii si in acelasi timp are nevoie de un design creat in primul rand pentru utilizatorul final. Aceste criterii imbunatatesc experienta de utilizare din care rezulta revenirea vizitatorilor pe site.

Implementarea unui design consistent, a unei structuri de pagini si a unei scheme de navigare la fel de consistente determina usurinta cu care un site poate fi parcurs. In consecinta, criteriile enumerate anterior duc la gasirea imediata a informatiei cautate de catre utilizator si prioritizeaza continutul util din site.

Consistenta conduce la o mentaliate de genul "utilizatorul in prim-plan"

Un site cu un design si o schema de navigare consistente determina faptul ca acesta a fost conceput, in principal, sa asigure nevoile utilizatorilor sai. Este important de retinut ca acestia, indiferent de platforma utilizata, au fost obisnuiti cu anumite tipuri de interactiune in mediul online.

Implementand tipuri de interactiune cu care utilizatorii sunt deja obisnuiti in mediul online, site-ul companiei va asigura nivelul de consistenta necesar si ii va face pe noii utilizatori sa aiba impresia ca au mai vizitat site-ul in trecut.

Contrar, daca un site pune la dispozitia utilizatorilor sai noi tipuri de interactiune cu care acestia nu sunt deja obisnuiti, risca sa ii oblige sa invete o noua "limba" pentru a putea naviga site-ul si are cele mai mari sanse sa obtina reactii de nemultumire. Drept urmare, utilizatorul pierde foarte mult timp cu invatarea unui sistem nou de interactiune si in consecinta, pot aparea foarte usor frustrarile datorita carora respectivul utilizator are cele mai mari sanse sa nu mai revina vreodata pe site.

In folosirea unui site utilizatorii noi aduc cu ei in site experientele anterioare si asteptarile pe care deja le au de la acesta, la nivel de interactiune. Daca alegeti sa ignorati aceste 2 aspecte riscati sa cauzati reactii inutile de confuzie si de indepartare din site a utilizatorilor. Urmarind anumite standarde deja implementate in mediul online si asigurand consistenta la nivel de schema de navigare in site, veti reusi sa obtineti rezultate foarte bune care pun in prim-plan utilizatorul, inclusiv nevoia acestuia de a finaliza cu succes vizita in site.

Consistenta in site este importanta pentru nivelul de satisfactie al utilizatorilor si de obicei se traduce in obtinerea unui numar foarte mare de reveniri in site.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Clientii noi si existenti acorda mai multa incredere unui site bine construit

Studiile arata ca utilizatorii reactioneaza mai bine la site-uri bine construite, care asigura consistenta de-a lungul experientei oferite. Companiile care detin astfel de site-uri au sanse mai mari sa castige mult mai repede increderea utilizatorilor pe termen lung. La polul opus, daca un site nu asigura consistenta, utilizatorii foarte repede ajung sa puna sub semnul intrebarii abilitatea companiei de a oferi produse si servicii de calitate.

Din fiecare interactiune cu site-ul pot rezulta clienti fericiti sau din pacate, experiente neplacute pentru utilizatori, experiente care deseori se traduc in vanzari pierdute si feedback negativ la adresa companiei si a site-ului pe care il detine. Daca nu se reuseste asigurarea consistentei la nivel de site, nu se poate obtine increderea utilizatorilor si deci, foarte usor se pot produce pierderi de vizite, clienti si vanzari in viitor. Trebuie retinut faptul ca utilizatorii ajung sa viziteze site-ul din fel si fel de surse, nestiind initial la ce sa se astepte de la compania care ofera prin intermediul site-ului produsele si serviciile de care acestia pot avea nevoie. Consistenta ii permite unei companii sa castige increderea pe termen lung a utilizatorilor site-ului pe care il detine. Consistenta le permite utilizatorilor sa abia parte de experiente placute, experiente care intr-un final ajung sa creeze rate foarte bune de conversie.

Din momentul castigarii increderii unui utilizator, este foarte usor pentru o companie sa ofere si sa intretina experiente placute si de asemenea, sa aiba foarte mult de castigat de pe urma unei rate foarte bune de conversie. O companie trebuie sa fie consistenta in primul rand in plan intern si de asemenea sa elaboreze si sa aplice la nivel de continut standarde si proceduri specifice detinerii unui site. Toate acestea ii asigura pe utilizatori ca pot naviga cu usurinta prin site si ca pot sa parcurga intreg continutul din site intr-un mod eficient si cat se poate de convenabil.

De exemplu, daca se decide plasarea casutei de Cautare in partea dreapta-sus a unei pagini, aceasta ar trebui sa ramana pe aceeasi pozitie in tot site-ul. Casuta de Cautare trebuie neaparat pastrata pe aceeasi pozitie in tot site-ul, altfel utilizatorii pot deveni confuzi si in mod inevitabil isi scurteaza vizita in site. Drept urmare, confuzia si frustrarea impiedica realizarea unei relatii de lunga durata cu utilizatorii existenti. Nici utilizatorii noi nu vor fi prea fericiti de lipsa de consistenta in site. O exoresite care defineste foarte bine reactia unui client ar fi urmatoarea: "O companie este la fel de buna ca ultima experienta pe care am avut-o cu ea." Consistenta in site evita experientele nebenefice pentru utilizator si mentine un nivel de satisfactie crescut.

Consistenta in site inlatura confuzia

Consistenta inlatura orice grad de confuzie si ii ajuta pe utilizatori sa inteleaga si sa memoreze mai repede site-ul, in timp ce le face mai usoara navigarea si parcurgerea continutului.

In fiecare pagina a site-ului, de exemplu, logo-ul companiei trebuie sa apara in acelasi loc. Optiunile de navigare, continutul si casuta de Cautare este obligatoriu sa ramana tot timpul pe aceleasi pozitii in toate paginile site-ului. Aceasta regula le permite utilizatorilor sa se acomodeze repde cu site-ul si le faciliteaza accesul rapid la informatie, de oriunde din site. Daca un utilizator poate naviga cu usurinta site-ul si nu devine confuz, compania are cele mai mari sanse sa il determine pe acesta sa revina pe viitor in site si chiar sa-si mareasca rata de conversie raportata la numarul tot mai mare de utilizatori ai site-ului.

O alta metoda de retinere a utilizatorilor este limbajul folosit in site.

De exeplu, daca site-ul foloseste termenul "Cumpara", atunci acest cuvant trebuie sa apara peste tot in site, nu doar in anumite pagini. Nu este deloc recomandat ca in alte pagini ale site-ului sa schimbati "Cumpara" cu "Achizitioneaza". Din moment ce utilizatorul ramane prezent in site pentru destul de mult timp incat sa inteleaga schema de prezentare a site-ului, una din cele mai usoare cai de a-l alunga este sa schimbati, de la o pagina la alta, termenii si in general limbajul folosit. Utilizatorii noi nu doresc sa aiba parte de schimbari de termeni si limbaj, de la o pagina la alta a site-ului. Acestia isi doresc sa invete si sa inteleaga o schema de navigare si de prezentare a informatiei cat se poate de repede. Daca reusiti sa le oferiti utilizatorilor aceste lucruri, veti observa ca intr-un timp foarte scurt de la accesarea site-ului, acestia vor reactiona pozitiv la ceea ce noi numim rata de conversie raportata la consistenta asigurata de design, structura de pagini si schema de navigare.

Testarea uzabilitatii unui site

Testarea uzabilitatii practic incheie procesul de realizare in conditii optime pentru un site si va permite sa obtineti date reale despre cum utilizatorii (sau dupa caz, cumparatorii de produse si servicii) se asteapta sa fie structurat continutul, despre cum acestia reusesc sa gaseasca informatiile relevante pentru ei si nu in ultimul rand despre cat de bine ati reusit sa realizati, de exemplu, paginile de oferta in site. Rezultatele obtinute de la o sesiune de testare a uzabilitatii sunt cat se poate de relevante pentru felul in care site-ul va reusi sa obtina pentru companie rezultatele dorite.

In incheiere, consistenta unui site in contextul uzabilitatii este in fazele de concept si dezvoltare unul din cele mai importante aspecte si trebuie folosit in avantajul companiei. Trebuie evitata, sub orice forma si indiferent de efort, limitarea sanselor de reusita prin neacordarea importantei ce i se cuvine. Companiile care ofera prin intermediul site-ului consistenta la nivel de design, structura de pagini si schema de navigare isi imbunatatesc sansele de a obtine rate de conversie foarte bune. Consistenta unui site in contextul uzabilitatii ajuta o companie, printre altele, sa-si mareasca profitul si sa-si imbunatateasca baza de clienti.

Utilizatorii multumiti de experienta oferita sunt tot timpul dispusi sa promoveze continutul dintr-un site, fie vorbind despre acesta fie cu ajutorul retelelor sociale, intarindu-i astfel numele, crescandu-i importanta si de asemenea nivelul de popularitate.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...