Ce este Rata de Respingere (Bounce Rate) si cum o poti influenta?

/-15

Daca te-ai uitat vreodata in Google Analytics, probabil ca ai vazut denumirea "Bounce rate" si in prima faza ai fost putin confuz. Oare este bine sau rau ca se apropie de 100%? Sau ar trebui pur si simplu sa o ignori?

Daca ti-ai pus aceste intrebari si nu ai gasit inca raspunsul, atunci acest articol este pentru tine. In plus, vei afla si ce poti face pentru a imbunatari aceasta rata.

Rata de respingere (bounce rate) este procentul de vizitatori ai site-ului tau care ajung in site pe o pagina si il parasesc fara sa dea niciun click. Se uita pe o singura pagina si apoi ies din site.

Retine insa ca rata de respingere este diferita de rata de iesire (exit rate). Rata de respingere se refera la vizitatorii care intra pe o pagina si ies fara sa navigheze in site. Cu rata de iesire e putin mai complicat. Ea reprezinta procentul de vizitatori care parasesc site-ul dintr-o anumita pagina, dar nu neaparat singura pe care au vizitat-o. Pagina din care au iesit poate fi ultima dintr-o serie lunga de pagini vizitate. Din acest motiv, rata de iesire nu este la cel de ingrijoratoare ca rata de respingere.

De exemplu, sa presupunem ca verfici rata de respingere si rata de iesire pentru o pagina de tip 'thank-you'. O rata de respingere ridicata pe aceasta pagina ar fi un semnal de alarma puternic. Ar insemna ca oamenii au accesat direct acea pagina, apoi au iesit din site. Insa vizitand doar acea pagina, inseamna ca au ajuns pe ea fara sa completeze vreun formular, sa cumpere sau sa descarce ceva. O rata mare de iesire pe aceasta pagina, nu ar fi totusi ingrijoratoare. Se presupune ca aceasta a fost ultima pagina vizitata de ei pe site-ul tau dintr-o serie de pagini. Deci oamenii au intrat in site, au folosit un buton de actiune, apoi au completat un formular pentru a putea descarca un ebook, apoi au iesit. Ei au obtinut un ebook, tu le-ai obtinut datele. Totul este in regula.

Aceasta este doar o situatie ipotetica si poate sa difere in functie de tipul de pagina care se analizeaza si de specificul site-ului.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Cum sa "repari" o rata de respingere ridicata?

In general, o rata mare de respingere indica faptul ca respectiva pagina are un continut neinteresant sau care induce in eroare vizitatorii sau are o structura de navigare nefunctionala. Acest lucru nu inseamna insa ca ar trebui sa treci imediat la refacerea site-ului. Mai intai ar trebui analizate mai multe date.

O rata mare de respingere nu inseamna neaparat ca utilizatorii nu au interactionat cu acea pagina. Daca vorbim despre un articol de blog, este posibil ca vizitatori sa fi apasat butoanele de share inainte de a iesi din site, asigurand astfel raspandirea articolului pe retelele sociale.

Deci, atunci cand investighezi rata de respingere, trebuie sa o faci tinand cont de tipul de pagina si de valorile aditionale care iti pot oferi o imagine mai completa. Uita-te la timpul petrecut pe pagina si la dispozitivul de pe care s-a intrat (PC, mobil, tableta). Aceste date te vor ajuta sa localizezi mai bine problema si sa gasesti o solutie pentru a scadea rata de respingere - daca vei considera ca este nevoie sa o scazi. Daca, de exemplu, ai o rata de respingere mare doar pe telefoanele mobile, atunci te poti gandi la un redesign pentru a face site-ul responsive.

In concluzie, rata de respingere poate indica faptul ca ceva este in neregula cu layout-ul pginii, cu sistemul de navigare sau cu continutul, dar inainte de a lua vreo decizie, rata de respingere trebuie corelata cu alte analize ale site-ului si vizitatorilor. Gandeste-te la rata de respingere ca la un beculet de avetizare al unei masini. Atunci cand beculetul se aprinde, stii ca ceva poate fi in neregula, dar este nevoie de investigarii mai amanuntite pentru a localiza si remedia problema. Nu exista o solutie unica pentru a reduce rata de respingere, dar trebuie totusi sa ii acorzi atentie, petru ca iti poate trimite semnale de alarma importante.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Dana Viziteu

Author: Dana Viziteu (Specialist Dezvoltare Proiecte Web)

Dana este sigura pe sine, ambitioasa, optimista si foarte motivata sa-si atinga obiectivele personale si profesionale. Este pasionata de tehnologie si cu fiecare ocazie incearca sa realizeze lucruri si proiecte care aduc noutate si bucurie tuturor.

Email porticoglobal@gmail.com

Telefon (+40) 720-428.990

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...