Ce avem in vedere cand refacem un site?

/-15

Refacerea unui site poate si un mare succes sau un esec total. O lista de verificare a elementelor pe care sa le incluzi iti poate fi de folos, fie ca lucrezi cu o firma de webdesign, fie ca faci singur modificarile in site.

Ceea ce face redesign-ul sa fie un succes sau esec este felul in care noul website va servi scopurilor de marketing. Daca te gandesti doar la webdesign, pierzi din vedere felul in care noul site iti poate afecta strategia de vanzari, eforturile de email marketing, retelele sociale.

Lista de mai jos te va ajuta sa-ti transformi site-ul intr-un instrument de vanzari pe termen lung.

1. Evalueaza site-ul actual

Inainte de orice altceva, analizeaza datele pe care le-a obtinut de-a lungul timpului, cum ar fi:

- numarul de vizite si vizitatori
- rata de respingere
- timpul pe site
- pozitionarea in Google pe cuvintele cheie importante
- autoritatea domeniului
- numarul de formulare primite
- numarul total de vanzari generate

Daca nu urmaresti deja aceste date, este absolut necesar sa incluzi in site-ul tau un instrument de analiza precum Google Analytics, pentru a putea evalua performanta site-ului.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

2. Stabileste-ti scopurile

Daca te gandesti sa-ti refaci site-ul, atunci trebuie sa ai un motiv serios. De multe ori auzim argumente precum "nu am mai umblat la el de mult" sau "nu imi mai place cum arata site-ul". Acestea nu sunt motive pentru redesign. Nu trebuie sa te gandesti doar la cum arata website-ul, ci, in primul rand, la cum functioneaza.

Stabileste clar ce astepti de la noul website si felul in care vei masura rezultatele. Apoi comunica acest lucru atat echipei tale, cat si firmei de webdesign cu care lucrezi. Poti alege dintre urmatoarele obiective:

- cresterea numarului de vizite si vizitatori
- reducerea ratei de respingere
- cresterea timpului petrecut pe site
- pozitionarea mai buna in Google pe cuvintele cheie importante
- cresterea autoritatii domeniului
- cresterea numarului de formulare primite
- cresterea numarului total de vanzari generate

Multe dintre aceste sopuri depind unul de altul. De exemplu, pentru a creste rata de conversie, va trebui sa cresti traficul si sa scazi rata de respingere. Prin urmare este normal sa stailiezi mai multe obiective din lista de mai sus. Unele dintre ele sunt insa mai importante pentru tine decat altele. Atunci cand stabilezi un obiectiv, ai grija sa fie specific, pentru a putea fi masurat. De exemplu: cresterea traficului cu 50% in urmatoarele 6 luni.

3. Evita capcanele

Desi refacerea unui site este o oportunitate de a imbunatari rezultatele sale, exista o multime de feluri in care redesgn-ul il poate afecta. Site-ul tau actual poate include asset-uri pe care le-ai construit in timp si pierderea lor iti poate afecta foarte mult indeplinirea noilor obiective. De exemplu:

- cel mai citit sau raspandit continut
- paginile cu cel mai mare trafic
- continutul asociat cuvintelor cheie cu cea mai buna pozitionare in Google
- paginile cu backlink-uri

Tine cont de faptul ca cei mai multi webdesigneri nu vor tine cont de aceste lucruri, pentru ca nu au cnostinte de marketing.

4. Analizeaza concurenta

Nu iti recomandam sa faci o obsesie din asta, insa este bine sa stii unde te situezi in raport cu concurentii tai.

Analizeaza site-ul tau actual, apoi analizeza site-urile concurentilor tau, pentru a vedea ce fac ei mai bine decat tine si ce fac mai putin bine. Noteaza-ti ce iti place si ce nu iti place la fiecare site in parte. Atentie, insa, acest lucru nu inseamna sa copiezi site-urile concurentilor. Acesta este ultimul lucru de care ai nevoie.

Dupa ce ai terminat analiza, fa o lista cu tot ce poti imbunatati si ce poti face mai bine decat concurenta.

5. Defineste clar ceea ce oferi

Daca ai un numar mare de vizitatori noi sau daca afacerea este una noua, cel mai probabil vizitatorii nu vor fi familiarizati cu firma si activitatea ta.

Inainte de a incepe sa lucrezi la continut, identifica si lucurile pe care le oferi in plus fata de concurenta, pentru acestea sa reiasa din cotinutul fiecarei sectiuni a site-lui.

Nu uita sa te exprimi pe intelesul tuturor. Un limbaj care foloseste mai multi temeni tehnici decat poate intelege vizitatorul iti poate afecta dramatic rata de conversie si rata de respingere.

6. Construieste design-ul in jurul publicului tinta

Cand faci un site, nu il faci pentru tine, iar preferintele personale sunt prea putin importante.

Incearca sa stabilesti profilul unui cumparator ideal, bazat pe date concrete, incearca sa ghicesti ce il motiveaza si ce nevoi are, pornind de la comportantul online al vizitatorilor si clientilor tai.

Stabileste mai multe aftfel de profiluri pentru a segmenta publicul tinta. Daca, de exemplu, esti managerul unui hotel, ai putea targheta urmatoarele profiluri de cumparatori: un organizator de evenimente, un manager care planuieste o calatorie de afaceri, o familie ce urmeaza sa plece in vacanta, un cuplu care isi pregateste nunta, un grup de prieteni carora le place sa calatoresca.

Imparte apoi site-ul in sectiuni dedicate fiecarui profil in parte, astfel incat fiecare segment sa se regaseasca in site-ul tau.

7. Optimizeaza site-ul pentru cautare

Atragerea vizitatorilor din motoarele de cautare este esentiala pentru ca site-ul sa-si atinga obiectivele de marketing. Daca nu ai niciun vizitator, cum poti sa ai vanzari?

Gasesti mai jos lista lucrurilor pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a optimiza site-ul pentru motoarele de cautare:

- asigura-te ca nu pierzi paginile cu cea mai importanta valoare; daca intentionezi sa muti acest continut intr-o alta zona a site-ului, nu uita sa redirectionezi permanent (301) vechile pagini catre noul URL
- creaza o strategie de redirect-uri 301; acesta poate fi cel mai important lucru pe care il vei face pentru a nu pierde trafic si pozitii in Google; pur si simplu creaza un document in care sa incluzi structura completa a site-ului actual si URL-urile noi catre care va fi redirectionata fiecare pagina in parte
- nu uita de cuvintele cheie; pentru fiecare pagina cu continut nou, alege unul sau doua cuvinte pe care sa pui accentul
- asigura-te ca noul site are un cod corect, care nu-ti afecteaza pozitionarea in motoarele de cautare

8. Planifica butoanele de actiune

Butoanele de actiune sunt elemente din site care ii determina pe vizitatori sa intreprinda diverse actiuni, precum descarcarea de continut, contactarea echipei de vanzari sau cumpararea unui produs. Un site nu trebuie sa fie o simpla brasura, ci trebuie sa ii faca pe vizitatori sa interactioneze cu tine si sa le trezeasca vizitatorilor interesul pe termen lung.

Cand planifici un nou site, nu scapa din vedere oportunitatile de crestere a ratei de conversie. Include:

- ebook-uri
- concursuri si promotii
- produse de vanzare
- posibilitatea inscrierii la email
- demo-uri gratuite
- formulare de contact

Desi design-ul este la randul lui important, concentreaza-te pe functionare. Asigura-te ca vizitatorii au destule metode de a intra in legatura cu tine, pentru a nu parasi site-ul ca si cum nu l-ar fi accesat niciodata.

9. Asigura-te ca vei avea mereu continut nou

Cu cat ai mai mult continut pe site, cu atat mai multi vizitatori poti avea. Un site cu 100 de pagini va fi intotdeauna mai bun decat un site cu 10 pagini. Un site cu 500 de pagini va fi si mai bun, mai ales daca aduce in mod constant continut nou. Fa-ti o strategie pentru a te asigura ca vei avea mereu continut nou.

- include un blog
- include comunicate de presa (dar nu te baza doar pe ele)
- colaboreaza cu autori, daca timpul nu iti permite sa scrii chiar tu continutul

10. Nu te limita la absolut necesar

Orice site cuprinde o pagina principala, pagini de produs sau servicii, o pagina despre companie si o pagina de contact. Dar ceea ce face un site sa iasa in evidenta este ceea ce aduce in plus. Ia in calcul:

- un blog
- butoane de actiune
- inscrierea la rss
- includerea retelelor sociale in site

In concluzie, redesign-ul site-ului incepe cu mult inainte de design-ul propriu zis. De multe ori, oamenii se pierd in detalii legat de cum va arata site-ul si uita sa se concentreze pe ceea ce este important si anume felul in care acesta functionaza si isi atinge scopurile. Urmateste lista de verificare de mai sus pentru a nu cadea si tu in aceeasi capcana.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Adrian Viziteu

Author: Adrian Viziteu (Project Manager)

"Calitatea nu este niciodata intamplatoare". Consider ca pentru un proiect sunt importante 3 obiective principale: sa fie de folos utilizatorului final, sa reproduca la nivel de operare fluxul de lucru si sa micsoreze durata de timp necesara realizarii oricarei activitati. Structura, uzabilitatea, accesul rapid la informatie si experienta utilizatorului sunt de asemenea considerente care asigura succesul pe intreaga durata de viata a proiectului.

Email adrian.viziteu@porticoglobal.com

Telefon (+40) 745-601.516

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...