Analiza datelor. Ce este si la ce foloseste?

/-15

Laptopuri, tablete, telefoane mobile. Oamenii sunt conectati 24/7! Informatia este doar la un click distanta. Dar tu stii oare sa interpretezi nevoile oamenilor si mai ales sa iti integrezi afacerea in contextul lor? Ce este analiza si la ce foloseste?

Cand vorbim despre analiza datelor, vorbim despre patru elemente cheie: clienti, date, venituri si imbunatatiri care pot fi aduse afacerii.

Orice site are un scop principal

Exista cinci tipuri principale de site-uri si fiecaruia ii corespunde un obiectiv principal.

1. Pentru magazinele online, obiectivul evident este vanzarea de produse.
2. Pentru site-urile bazate pe "abonati", foarte importanta este colectarea de date de contact in vederea vanzarilor ulterioare.
3. Pentru cei care publica articole in diverse portaluri, scopul este acela de a face bani din reclame.
4. Pentru site-urile de suport sau informare, scopul este de a-i ajuta pe vizitatori sa gaseasca informatii utile in timp real.
5. Pentru site-urile de branding, scopul principal este sa isi faca produsul cunoscut si sa castige admiratori.

Cunoscand obiectivul site-ului pe care il analizam, ne este mult mai usor sa formulam atat cerinte, sa verificam daca acestea au fost sau nu indeplinite si sa identificam cum rezultatele pot fi imbunatatite pe viitor.

Atunci cand analizam performantele unui site nu trebuie sa ne rezumam doar la indeplinrea obiectivului principal (cum ar fi vanzarea de produse intr-un magazin online), ci trebuie sa tinem cont si de anumiti indicatori care, odata analizati ne pot releva date importante, precum abonarea unui vizitator care doreste sa primeasca notificari si oferte sau informatii despre produse si servicii. Este foarte important sa fie identificate punctele in care sunt pieduti sau castigati clientii.

Noi scriem si publicam periodic articole pe teme legate de SEO, marketing online, uzabilitate si cele mai bune practici pentru conceperea de site-uri. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi mai jos, pentru a-ti putea trimite articole pe email, de fiecare data cand publicam articole noi.

Optimizarea continua a rezultatelor

Analiza datelor iti poate asigura o imbunatatire continua a afacerii tale. Dar pentru a ajunge sa vorbesti despre imbunatatire, un intreg proces trebuie parcurs.

Hai sa parcurgem impreuna acest proces si sa vorbim mai in detaliu despre el.

Intregul proces incepe cu masurarea: vizite, vizitatori, origine, comportament, dispozitive, canale de promovare. Toate datele sunt adunate de pe intreaga perioada de timp disponibila.

Apoi urmeaza raportarea. Pentru a putea lua decizii este important sa avem la dispozitie datele intr-un format inteligibil, pentru a putea fie interpretate. In acest scop creem grafice si rapoare complexe.

Pasul urmator: analiza. Analiza nu se rezuma la identificarea tendintelor, ci este una complexa, incluzand segmentarea datelor si efectuarea de analize comparative ale performantelor afacerii tale cu standardele domeniului in care activezi.

Un element de baza al analizei consta in compararea asteptarilor tale cu rezultatele concrete deja obtinute. Daca lucruri neasteptate sau nedorite se intampla mereu, analiza te ajuta sa intelegi de ce.

Urmatoarea faza este testarea. Prin testare, sunt identificate solutii la problemele detectate pe parcursul analizei. Testarea este esentiala pentru a transforma ideile si opiniile in solutii concrete de imbunatatire a activitati si deci, a cifrei de afaceri.

Pasul final reprezinta un nou inceput, pentru ca ceea ce urmeaza este repetarea a tot ceea ce s-a invatat pe parcurs si imbunatatirea continua.

Daca acest articol v-a fost de ajutor, ne puteti da un like :)

Dana Viziteu

Author: Dana Viziteu (Specialist Dezvoltare Proiecte Web)

Dana este sigura pe sine, ambitioasa, optimista si foarte motivata sa-si atinga obiectivele personale si profesionale. Este pasionata de tehnologie si cu fiecare ocazie incearca sa realizeze lucruri si proiecte care aduc noutate si bucurie tuturor.

Email porticoglobal@gmail.com

Telefon (+40) 720-428.990

  • Cand e timpul sa-ti refaci site-ul?

    Redesign-ul nu se refera neaparat la a schimba complet aspectul unui website, ci...